Do góry

Desery Przepis na:

Moje ciasto dyniowo-sliwkowo-orzechowe z bezą !

Moje ciasto dyniowo-sliwkowo-orzechowe z bezą !

Autor: ankrys1

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 44

Dodano: 11.10.2012

Odsłon: 949

Zdrowe,malo-slodkie,wykorzystanie bialek z jajek.smaczne!

Składniki

  • Kruche ciasto: maka pszenna, 1 szklanka
  • maka zytnia, 1,5 szklanki
  • maslo lub margaryna, 1 kostka /20 dag/
  • żółtka jaj, 4-5 sztuk
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka /od heraty/
  • aromat cytr,wanil,migd, kilka kropli
  • Masa dyniowa: dynia surowa lub gotowa uduszona, surowa:2,5 szkl,duszona :1,5 szkl
  • sliwki surowe lub mrozone, ok.1 kg
  • orzechy wloskie zmielone, 10-15 dag
  • Beza: bialka jaj, 4-5 sztuk
  • cukier, 3/4 szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: duzym nozem posiekac mąki + tluszcz+proszek.Wlac żółtka +aromat i zagniesc szybko ciasto.Wstawic do lodowki na ok.1 godz./czas przygotowywania sliwek,orzechow,dyni oraz bezy/.

  2. Dynie jak najdrobniej surowa zetrzec i udusic na 1 lyzce wody lub masla/ok.15 min/. Zredukowac i wystudzic do 1,5 szkl. Mozna dac 2x tyle dyni. Dodalam tylko "do smaku" w/w ilosc.

  3. Teraz podpiec kruche ciasto /z mrozonymi sliwkami koniecznie!/ przez 15-20 min. w temp.190 st.C Nie mam termoobiegu! W tym czasie ubic beze.

  4. Na podpieczone: 1)samo ciasto, albo 2) ze sliwkami surowymi albo 3) z mrozonymi /wtedy piec 5 min.dluzej/ - skorkami polowek owocow do spodu. Na sliwki wysypac zmielone orzechy wloskie /w zaglebienia sliwek najwiecej/. Nastepnie wyloz cienka warstwe wystudzonej dyni.

  5. Na wierzch wylac beze i rozlozyc delikatnie na cala powierzchnie ciasta. Piec ponownie jeszcze przez 20-30 min.w temp.180 st.C do uzyskania lekko brazowej,chrupiacej skorki bezowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń