Do góry

Dania główne Przepis na:

Moje pierwsze pyzy z miesem

Moje pierwsze pyzy z miesem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 15059

Wszystkich jak sie pytalam czy to nie trudne,odpowiedz byla co ty,to robia tylko stare wiejskie gospodynie,sprobowalam i wyszly moze nie najlepszej jakosci,ale w smaku super.

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • maka, 4lyz
  • Jaja, 3
  • cebula, 1
  • maslo, 1lyz
  • tarta bulka, 2lyz
  • sol,pieprz
  • Wolowinw,lub inne mieso,w moim przypadku golonka, 50gr
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrac,mieso ugotowac i zmielic .

  2. 50gr ziemniakow ugotowac,nastepne 50 gr zetrzec na tarce o drobnych oczkach,ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske i polaczyc z odcisnientymi surowymi ziemniakami,dodac make 2 jaja dosmaczyc zagniesc ciasto,ciasto musi odchodzic od reki.

  3. Meso polaczyc z podsmazona cebulka,tarta bulka 1 jajem,dosmaczyc.

  4. Z casta formowac placuszki,na kazdym ulozyc lyzeczke farszu miesnego,lepic kulki,lub tak jak ja wygodniej mi bylo lepic waleczki,gotowac w osolonej wodzie do wyplyniecia,a z czym podawac to wszyscy wiemy boczek i cebulka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mastah 05 kwietnia 2012 popraw sposob przygotowania bo chyba przez pomylke wpisalas 50gram i 50gram i co druga osoba pewnie sie zastanawia co sie stalo z pozostalymi 90dag ziemniakow:)
A tak poza tym to te pyzy wygladaja bardzo apetycznie;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 17 maja 2010 pycha poprostu pycha narobiłaś mi smaku chyba jutro zrobię

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 17 maja 2010 Zarka33 - wprawdzie ja samodzielnie nigdy pyz z mięsem nie robiłam, ale moja mama, która jest w tym mistrzynią mówi, że dodanie mąki ziemniaczanej do ciasta powoduje że jest ono delikatniejsze, zaś dodanie mąki pszennej sprawia, że jest ono twardsze. Z tego samego przepisu u różnych gospodyń nie zawsze wychodzą identyczne pyzy, bo zależy to od odmiany ziemniaków (zawartość skrobi) oraz od stopnia odciśnięcia surowych ziemniaków (słąbsze rączki zostawią więcej soku).
AGUNKAA - gratulacje ! szczerze podziwiam !

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 16 maja 2010 ładnie Ci wyszły te pyzy z mięsem! ;) 5

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń