Do góry

Przekąski Przepis na:

Moje Sushi-Maki

Przepis dnia 2017-02-16
Moje Sushi-Maki

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 9585

Dodano:

Odsłon: 3954

Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

Składniki

  • 180 g ryżu
  • Zalewa : 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 arkuszy nori
  • 1 mniejsza czerwona papryka
  • 2 cienkie marchewki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ryżu, płuczemy go pod bieżącą wodą ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 10 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski.

    Teraz robimy sos , czy też zalewę. Podgrzewamy ocet z solą i cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Potem ryż polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

    Paprykę obieramy i kroimy w ok. 1 cm paski, marchewki z zewnątrz obieramy w cieniutkie długie wiórki, środek zostawiamy nieco grubszy, przyda się.

    Trzy arkusze nori przecinamy na pół, pierwszy układamy na macie, chropowatą stroną do góry.

    Równomiernie układamy na nim cienką warstwę ryżu, tak aby na górze zostały ok 2 cm wolne. Na środku wzdłuż kładziemy paseczki papryki i po bokach papryki kilka wiórków marchewki.

    Całość dokładnie zwinąć z matą, następnie ścisnąć. Tak zrobić 6 dość cienkich ruloników. Następnie na matę kładziemy cały arkusz, rozprowadzamy na nim cienką warstwę ryżu.

    Na arkusz w małych odstępach kładziemy trzy ruloniki, przerwy wypełniamy ryżem, na środkowy rulonik nakładamy zostawiony grubszy środek z marchewki.
    Całość zwijamy. Tak też postępujemy z drugim arkuszem. Potem rulony kroimy na 6-7 części.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

leo 23 stycznia 2018 ciekawy sposob zawijania sprawdze przy najblizszej okazji,jednak osobiscie lubie wiecej dodatkow:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń