Do góry

Śniadania Przepis na:

moje ulubione muffiny owsiane

moje ulubione muffiny owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 16127

przepyszna porcja zdrowych węglowodanów; moja wersja babeczek z II fazy diety South Beach - świetne zarówno na śniadanie, jak i na deser; można je zamrozić - sama piekę je regularnie, raz po raz udoskonalając przepis ;)

Składniki

  • szklanka maślanki
  • szklanka płatków owsianych, zwykłych (w żadnym wypadku błyskawicznych! ;)
  • 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (2000)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów, suszonych śliwek (mielę to wszystko)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 st. Przygotować foremki do muffinek - używam silikonowych (z Lidla), więc nie stosuję dodatkowo żadnego tłuszczu.

  2. 3/4 szklanki płatków (resztę zostawić do posypania babeczek) zalać maślanką i zostawić na pół godziny, aż namokną.

  3. W tym czasie w średniej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól; dodać do tego posiekaną orzechowo-migdałowo-śliwkową mieszankę.

  4. W większej misce wymieszać cukier, olej, jajko i olejek waniliowy, domieszać płatki z maślanką, a następnie suche składniki. Krótko mieszać, aż składniki się połączą.

  5. Rozłożyć ciasto do foremek, napełniając je do ok. 2/3 wysokości. Posypać pozostałymi płatkami owsianymi (z podanych składników wychodzi mi 12-14 babeczek "lidlowych").

  6. Piec 15-20 minut (mam stary, antyczny raczej piekarnik, więc raz po raz zerkam, czy babeczki są gotowe). Babeczki wyrosną i lekko się zrumienią.

  7. Studzić 5 min. w foremkach, później wyjąć, by babeczki całkowicie ostygły (rzadko udaje się nam doczekać tej chwili ;))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Manuela73 05 lipca 2010 I o to chodzi w tych babeczkach, tak jak we wszystkich daniach z płatków owsianych:) Właściwości - właściwościami a mufinki wyglądają super i sama się pokuszę o zrobienia, bo uwielbiam wszystko co owsiane:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SylvieQ 03 lipca 2010 kuchciku - jak wobec tego miałam określić twardość makaronu? gotujemy go na "twardo"? cóż to za alogiczne sformułowanie ;) podaj, proszę, właściwe określenie twardości makaronu do zapiekanek, będę zobowiązana. Szpinak rozmrażałam na patelni, a zagotowałam go na moment, gdy dodałam cebulę i czosnek, bo nie podsmażyłam ich wcześniej.

Piekarnik mam przedpotopowy i dlatego napisałam 20-30 minut, nie znam się bowiem na nowszych piekarnikach, mój lubi płatać niespodzianki i tyle czasu trzymałam w nim zapiekankę, aż ser się stopił, a papryka, którą dodałam jako warstwę, zmiękła nieco.

Sos nie jest gęsty, jeśli rozmrażam szpinak bezpośrednio na patelni czy w garnku.

Dziękuję za rady - spróbuję je uwzględnić, przygotowując kolejny obiadek tego typu :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SylvieQ 02 lipca 2010 zapomniałam nadmienić o jeszcze jednej właściwości tych babeczek... ;DD

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń