Do góry

Zupy Przepis na:

Molokheja narodowa egipska zupa

Molokheja narodowa egipska zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 4138

Dodano:

Odsłon: 380

Zupa z juty warzywnej, źródła białka i minerałów

Składniki

  • molokheja 40dag mrozonej lub pęczek świeżej
  • bulion 1l
  • czosnek 6 ząbków
  • oliwa do smażenia
  • kumin, chili sól
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Propozycja na egipskie danie narodowe, zupa o lekko orzechowym smaku.
    Na patelni na małym ogniu podsmażyłam pokrojony czosnek, aż się lekko zezłościł.
    Zagotowałam bulion - u mnie był to rosół.
    Do gotującego rosołu dodałam liście juty- drobno posiekane.
    Można użyć mrożonej molekhiei. Dodałam sól, szczyptę kuminu i chili.
    Gotuje się ją dosłownie parę minut- tak jak szpinak.
    Po wyłączeniu ognia dodałam przesmażony czosnek i zostawiłam całość pod przykryciem na 10 minut.
    Liście wypuszczą sok, co naturalnie zagęści zupę.
    Juta warzywna ma niesamowite właściwości, wskazana jest dla osób z chorobami serca i reumatyków.

    Podaje się ja z chlebem lub ryżem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń