Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy w święto narodowe zamykają u nas sklepy, to dobry moment na wycieczkę do czeskiego hipera, a tam aż mnoży się od inspiracji. Oto ich efekt ;-)
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3296
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3296
Składniki
Najlepsza na tą zupę będzie czeska, paprykowa kiełbasa Madarka, ale sprawdzi się również jakaś nasza, dobra jakościowo, podsuszana kiełbasa (swojska, wiejska, etc...). W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
Cebule drobno siekamy i dodajemy do kiełbasy, a jak się zeszkli dodajemy paprykę i kminek (jeżeli używamy czeskiej kiełbasy, to ostrożnie z ostrą papryką). Smażymy chwilkę.
Teraz czas na ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) oraz marchewkę (obraną i pokrojoną w półplasterki). Dorzucamy do garnka i smażymy kilka minut.
Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy 2 litrami wrzącej wody. Gotujemy ok 15 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną, solimy w międzyczasie do smaku. No i prawdziwa, aromatyczna, czeska kartoflanka, a w zasadzie moravská bramboračka gotowa ;-) Smacznego !!!