Do góry

Przetwory Przepis na:

Morele w korzennym syropie.

Morele w korzennym syropie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 1063

Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Zachęcam.

Składniki

  • Syrop:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • Dodatkowo:
  • sok z cytryny według uznania
  • około 60 dag małych moreli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.

  2. Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.

  3. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.

  4. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.

  5. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.

    Rady:
    Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików.
    Owoce powinny być jędrne i bez uszkodzeń.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Najlepiej użyć małych owoców, więcej zmieści się ich do słoiczków.
    Z przepisu wyszło mi takie 4 średnie słoiczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń