Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Morelowe kieszonki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Odkrój ok. 180 g masła (odkrój i odłóż od tego niewielką kostkę) i ugnieć je ze 100 g mąki.
Uformuj płaską kostkę i wstaw do lodówki do stężenia. Z drożdży, łyżki cukru i połowy letniego mleka przygotuj zaczyn i wstaw w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiej, dodaj resztę cukru i letniego mleka, jajka, sól, rozpuszczoną resztę masła, wyrośnięty zaczyn. Ugnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. l Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm, posmaruj odrobiną masła. Rozwałkuj ciasto i złóż je na trzy części. Rozwałkuj ponownie na placek o grubości ok. 4 mm i pokrój w kwadraty 10x10 cm.
Wymieszaj nadzienia. Krawędzie kwadratów posmaruj ubitym jajkiem, a na środku każdego z nich połóż trochę nadzienia. Nałóż połowę moreli i utwórz „kieszonkę”.
Rozłóż kieszonki na blachy, posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Piecz 20 min w 180 st. C. ? Gotowe oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut 390 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień