Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Morelowe poduszeczki"
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 137
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 137
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Składniki
20 sztuk
Drożdże rozetrzyj z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Zaczyn odstaw na 20 minut. Utrzyj 3 żółtka z pozostałym cukrem. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn i utarte żółtka, wyrób. Stop 5 dag masła, przestudź i wlej do ciasta. Wyrabiaj kilka minut. Ciasto przykryj i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je. Na placku połóż resztę masła. Brzegi zagnij do środka jak kopertę. Złóż na 3 części, rozwałkuj. Schładzaj 30 minut. Czynności składania i wałkowania powtórz jeszcze 2 razy, za każdym razem schładzaj ciasto 30 minut.
Tak przygotowane ciasto rozwałkuj. Potnij na 20 prostokątów. Na każdy nałóż marmoladę. Złóż na pół. Natnij 3 razy. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp makiem. Piecz 20 minut w temp. 200°C.Źródło: Naj