Do góry

Desery Przepis na:

Morelowe z kaszą manną

Przepis dnia 2019-08-02
Morelowe z kaszą manną

Autor:

Przepisów i artykułów: 483 Ocena: 5902

Dodano:

Odsłon: 6505

Pyszne ciasto z morelami i masą z kaszy manny. Znika jeszcze ciepłe :)

Składniki

  • składniki na ciasto;
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem;
  • 6 białek, szczypta soli
  • 1 szklanka cukru, 1 szklanka kaszy manny
  • 1 budyń waniliowy 300 ml. śmietany 18%
  • dodatkowo, wypestkowane morele
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę 25/25.

    wykonanie ciasta;

    Do miski należy przesiać suche składniki, dodać surowe żółtka i pokrojone masło. Ciasto zagniatamy, aż składniki połączą się ze sobą. Nie robimy tego zbyt długo. Następnie dzielimy na dwa kawałki, jeden trochę mniejszy powinien być. Ten mniejszy umieszczamy w worku foliowym i dajemy do zamrażarki. Większą część ciasta wykładamy na formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 150* piekarnika. Pieczemy 20 minut.


    wykonanie kremu;
    Białka ubijamy ze solą na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kaszę manną, proszek budyniowy i śmietanę. Miksujemy do całkowitego wymieszania składników.

    Masę wylewamy na upieczony spód. Na niej układamy wypestkowane morele.
    Na morele ścieramy ciasto wyjęte ze zamrażalnika.

    Blachę wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika i pieczemy 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń