Do góry

Dodatki Przepis na:

Mortadela w słoiczkach według Marioli.

Mortadela w słoiczkach według Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1120 Ocena: 12340

Dodano:

Odsłon: 2078

Domowego wyrobu mortadela w słoiczkach. Jest łatwa do wykonania. Polecam :)

Składniki

  • Surowiec na 2 kg farszu - 8 słoiczków 350 ml:
  • szynka wieprzowa 1,2 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,8 kg
  • bardzo zimna woda 100 ml
  • Przyprawy:
  • mleko w proszku lub skrobia ziemniaczana 10 g/kg (jako stabilizator)
  • pieprz biały 3 g/kg
  • gałka muszkatołowa 1 g/kg
  • kolendra 1 g/kg
  • papryka ostra 2 g/kg
  • gorczyca mielona 1 g/kg
  • sól wędzona 4 g/ kg
  • peklosól 14 g/kg
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).


  2. Rozdrabnianie i napełnianie:

    Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).

  3. Gotowym farszem napełniamy wyparzone słoiczki.

  4. Pasteryzacja:

    Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń