Do góry

Dodatki Przepis na:

Mortadela według Marioli.

Mortadela według Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1097 Ocena: 11876

Dodano:

Odsłon: 3290

Domowego wyrobu mortadela parzona jest najsmaczniejsza, gdyż wiemy z czego ją zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Nie jest aż tak trudna do wykonania. Z tego farszu możemy zrobić cienkie lub grube parówki a także możemy nim napełnić słoiczki i za pasteryzować. Polecam :)

Składniki

  • Surowiec na 2 kg mortadeli:
  • szynka wieprzowa 1,2 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,8 kg
  • lodowata woda 200 ml
  • Przyprawy:
  • mleko w proszku lub skrobia ziemniaczana 10 g/kg (jako stabilizator)
  • pieprz biały 3 g/kg
  • gałka muszkatołowa 1 g/kg
  • kolendra 1 g/kg
  • papryka ostra 2 g/kg
  • gorczyca mielona 1 g/kg
  • sól warzona - wędzona 4 g/ kg
  • peklosól 14 g/kg
  • osłonka fibrusowa fi 55 mm lub inna
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Surowiec: szynka wieprzowa i boczek świeży bez skóry.

  2. Peklowanie:

    Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut.

  3. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).

  4. Rozdrabnianie:

    Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).

  5. Nadziewanie:

    Napełniamy osłonkę fibrusową fi 55 mm lub inną. Z tego farszu możemy zrobić cienkie lub grube parówki a także możemy nim napełnić słoiczki i za pasteryzować.

  6. Parzenie:

    Parzymy 50 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 68 stopni Celsjusza.

    Studzenie:

    Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Ostudzoną umieszczamy w lodówce.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń