Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Moskole z kapustą"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka. Gotuj ok. 25 minut w posolonej wodzie. Odcedź i od razu, zanim wystygną, przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkami i mąką. Przypraw solą oraz gałką. Z masy formuj cienkie placuszki. Od czasu do czasu ręce posypuj mąką, aby masa nie przyklejała się do nich.
Na połowie uformowanych placuszków rozłóż kapustę z grzybami (wcześniej możesz ją grubo posiekać). Przykryj pozostałymi placuszkami. Mocno zlep brzegi.
Blachę z piekarnika posmaruj olejem. Ułóż na niej moskole. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 25 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu.Źródło: Naj