Do góry

Dania główne Przepis na:

Mostek wołowy w wykwintnej wersji

Mostek wołowy w wykwintnej wersji

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Mostek wołowy w wykwintnej wersji"

Składniki

  • ok. 2
  • 5 kg mostka wołowego
  • 25 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomido rowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki i marchew oczyść, drobno je pokrój. Posiekaj 1 cebulę oraz opłukaną i osuszoną natkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż pieczarki, dodaj marchew i cebulę, smaż 4 min. ostudź. Dodaj do nich 3/4 natki i mięso mielone. Wbij jajko, wsyp bułkę. Przypraw musztardą, solą i pieprzem, wymieszaj.

  2. Mostek opłucz, osusz i ew. odetnij nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem natnij z boku mięso tak, by powstała duża kieszeń. Napełnij ją nadzieniem, zepnij wykałaczkami i zwiąż sznurkiem.

  3. Wierzch oprósz solą. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Ułóż mięso i smaż 10 min. Mostek przełóż do brytfanny, przykryj ją i piecz 3,5 godz. w 175 st. Po 2 godz. zdejmij pokrywkę.

  4. Na łyżce oleju podsmaż drugą posiekaną cebulę. Sos z pieczenia zlej do rondelka. Dodaj cebulę, koncentrat i wino. Duś 5 min, przetrzyj przez sitko. Mięso polej sosem, posyp natką.

  5. Aksamitny sos

  6. Sos będzie miał świetną konsystencję i stanie się lśniący, jeśli po przetarciu przez sitko włożysz do niego łyżkę bardzo zimnego masła.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń