Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Motylek z owocami"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 44
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 117
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 457
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32644
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 90
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 129
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 44
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 117
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 457
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32644
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 90
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 129
Składniki
Do mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtko oraz śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wylep nim dno foremki w kształ cie motyla. Można też przygotować szablon motyla z papieru i wyciąć z ciasta pożądany kształt. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę, podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym, pod koniec wsypując mąkę. Wlej do rondelka, gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Ciasto posmaruj kremem budyniowym, udekoruj owocami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie