Do góry

Dania główne Przepis na:

Moussaka

Moussaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 6982

To grecka zapiekanka, w której bakłażany przeplatają się z warstwą mięsno-pomidorową a wierzch przykrywa czapa z sosu beszamelowego i sera. W sam raz na letni obiad:) W greckich restauracjach czasami podaje się ją w mniejszych jednoosobowych kokilkach do zapiekania a dno wykłada się plastrami ugotowanych ziemniaków - tak też smakuje wspaniale.

Składniki

  • 1-2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 70dag mielonej jagnięciny (cielęciny, wołowiny albo szynki wieprzowej)
  • 1kg pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
  • 1 ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • po 1 łyżeczce: kminku mielonego, cynamonu
  • sól
  • oliwa z oliwek (extra vergine)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl mleka 2 łyżki startego sera żółtego - najlepiej parmezanu 1 jajko kilka łyżek startego sera na wierzch zapiekanki

  2. Bakłażan pokroić na plastry o gr ok 5 mm.Posolić i odstawić na 20 minut aby pozbyły się goryczki. Opłukać z soli i osuszyć na ręczniku papierowym. Na niewielkiej ilości oliwy obsmażyć z obu stron plastry bakłażana, po czym ułożyć je na ręczniku papierowym do osączenia.Cebulę i czosnek pokroić drobno i zrumienić na oliwie. Dodać mięso i razem smażyć 15 minut , mieszając. Wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, czosnek, przyprawy i dusić dalsze 10 minut.Zrobić sos:Rozpuścić masło, wsypać mąkę i wymieszać aby nie było grudek. Dolewać mleko ciągle mieszając na małym gazie, do zgęstnienia. Odstawić i połączyć ze startym serem, na końcu wbić jajko i szybko rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem.W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym*** układać naprzemiennie plastry bakłażana i mięso z pomidorami.Polać z wierzchu beszamelem , posypać bułką tarta i ewentualnie startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 50 minut do zapieczenia. Wierzch powinien się ładnie zrumienić. Smacznego!

  3. Naczynie powinno być odpowiednio duże, bowiem w trakcie pieczenia potrawa lekko się unosi i może wypłynąć z niej trochę sosu...nie wpływa to na smak... ale wpływa na wygląd piekarnika :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 11 sierpnia 2012 Najlepsza wersja moussaki jaką spotkałam na forach internetowych. Jest moc przepisów z użyciem ziemniaków (fuj!-nie do tego!!!) czy cukinii (też NIE!). To jest klasyczna moussaka, tylko z tą jagnięciną kłopot, bo nie do dostania. Ale wołowina może być. Natomiast dziwi mnie dodawanie jajka do sosu beszamelowego. Takiej opcji nie znam. Ale przepisu gratuluję!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 11 sierpnia 2012 Właśnie mam w planie zrobienie moussaki,bo jeszcze nie jadłam:)wypróbuję twój przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

albert_heijn 10 sierpnia 2012 Posiadam jeszcze inną opcję jeżeli ktoś jest zainteresowany)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń