Do góry

Desery Przepis na:

Mozzarella na sałacie

Mozzarella na sałacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Mozzarella na sałacie"

Składniki

  • 4 kulki mozzarelli (po 12
  • 5 dag)
  • czosnek
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej
  • olej
  • pieprz
  • 10 mrożonych śliwek
  • limonka
  • 25 dag mieszanki sałat
  • 5 dag pestek słonecznika
  • po 2 łyżki octu winnego i miodu
  • musztarda
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mozzarellę osącz z zalewy, osusz. Na desce układaj na krzyż po dwa plasterki szynki dojrzewającej. Na każdej takiej porcji połóż kulkę mozzarelli. Owiń wystającymi paseczkami wędliny, tworząc pakunki.

  2. Śliwki rozmroź, pozostaw na sicie do osączenia. Przekrój owoce na połówki, pozbaw pestek. Następnie pokrój śliwki na mniejsze kawałki.

  3. Mieszankę sałat opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij. Słonecznik upraż na suchej patelni.

  4. W misce wymieszaj 4 łyżki oleju, sok z limonki, ocet winny oraz miód. Dressing dopraw łyżeczką musztardy, roztartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem do smaku. Włóż sałaty i śliwki, wymieszaj.

  5. Rozgrzej 1-2 łyżki oleju, obsmaż z dwóch stron mozzarellę w szynce. Ułóż na sałacie. Posyp słonecznikiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń