Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mozzarella na sałatce"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 71
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 71
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Składniki
Kulki mozzarelli osącz z zalewy. Każdą pokrój na 6 plastrów. Posyp z obydwu stron pieprzem. Na talerzyku wymieszaj 3 łyżki mąki z 1/4 łyżeczki soli. W głębokim talerzu rozkłóć widelcem jajko z 2-3 łyżkami wody. W osobnym naczyniu umieść bułkę tartą.
Plastry mozzarelli obtaczaj kolejno w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej. Odstaw w chłodne miejsce lub do lodówki. Mieszankę sałat umyj i osusz. Ocet dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodaj po 2 łyżki oleju i wody. Szczypior umyj, posiekaj (część odłóż do dekoracji). Wymieszaj z powstałym sosem winegret.
Pomidory umyj, osusz, pokrój na kawałki, dodaj do mieszanki sałat z winegretem, rozłóż na talerze. Na patelni rozgrzej pozostałe 3 łyżki oleju. Partiami wkładaj mozzarellę, smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Gorące kotleciki porozkładaj na talerzach z sałatką. Posyp szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety