Do góry

Dania główne Przepis na:

Mozzarella na sałatce

Mozzarella na sałatce

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Mozzarella na sałatce"

Składniki

  • 2 op. mozzarelli (25 dag)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 7-8 łyżek bułki tartej
  • cukier
  • 1 op. mieszanych sałat
  • 3 łyżki jasnego octu balsam
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 pomidory
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy. Każdą pokrój na 6 plastrów. Posyp z obydwu stron pieprzem. Na talerzyku wymieszaj 3 łyżki mąki z 1/4 łyżeczki soli. W głębokim talerzu rozkłóć widelcem jajko z 2-3 łyżkami wody. W osobnym naczyniu umieść bułkę tartą.

  2. Plastry mozzarelli obtaczaj kolejno w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej. Odstaw w chłodne miejsce lub do lodówki. Mieszankę sałat umyj i osusz. Ocet dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodaj po 2 łyżki oleju i wody. Szczypior umyj, posiekaj (część odłóż do dekoracji). Wymieszaj z powstałym sosem winegret.

  3. Pomidory umyj, osusz, pokrój na kawałki, dodaj do mieszanki sałat z winegretem, rozłóż na talerze. Na patelni rozgrzej pozostałe 3 łyżki oleju. Partiami wkładaj mozzarellę, smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Gorące kotleciki porozkładaj na talerzach z sałatką. Posyp szczypiorkiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń