Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mozzarella z szynką"
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 49
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2264
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 259
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1605
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 49
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2264
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 259
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1605
Składniki
Liście sałat przebierz starannie, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe liście rozdrobnij palcami.
Mozzarellę osacz z zlewy. Jeśli kupiłaś ser w większym kawałku, pokrój go w plasterki. Szynkę dojrzewającą (np. szwarcwaldzką) pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Możesz też ułożyć je wcześniej na sicie, sparzyć wrzątkiem, a potem przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Przygotuj sos do sałatki. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Dodaj miód oraz roztarte ze sporą szczyptą soli obrane ząbki czosnku. Całość wymieszaj, dopraw pieprzem.
W salaterkach układaj liście sałaty, ćwiartki pomidorów oraz kulki mozzarelli. Dopełnij dekoracyjnie plasterkami szynki dojrzewającej. Polej przygotowanym sosem i posyp ziołami.
czas ok. 15 min; porcja – 270 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety