Do góry

Desery Przepis na:

Mrowisko

Mrowisko

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 12721

Faworki polane masą...

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepac z odrobiną soli. dodac mąke.zagnieśc ciasto. Ciasto ma byc elastyczne i dość twarde.Rozwałkowac bardzo cienko, wycinac paski lub trójkąty.Faworki smażyc krótko na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Osączyc na papierze z nadmiaru tłuszczu.W garnku rozpuścic margarynę, cukier i miód, gotowac aż składniki będą dobrze rozpuszczone a masa jednolita (ok 15 minut ). Układac mrowisko..układamy warstwę faworków i polewamy masą, posypujemy wiórkami, rodzynkami i makiem, znów warstwa faworków i polewamy masą itd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BOZENA14245 04 grudnia 2011 Joanmag-dawno mnie tu nie bylo. a przepis jest kompletny.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanmag 06 lipca 2010 Wydaja mi sięże przepis jest niekompletny,bo do ciasta na faworki(by były naprawdę dobre i kruche)dodaje się śmietanę,najlepiej prawdziwą,wiejską i alkohol,np.wódkę.Poza tym jak jadłam mrowisko,to żaden z kawałków ciasta nie miał regularnego kształtu i wyglądały jakby je lano na gorący tłuszcz,a było to orginalne mrowisko z Łomży.Joanna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanmag 06 lipca 2010 Wydaje mi się,że przepis jest niekompletny - bo do ciasta na faworki,żeby były dobre,dodaje się prawdziwą wiejską śmietanę i dobry,wysoko procentowy alkohol,np.wódkę lub spirytus.Poza tym - jak jadłam,to żaden skrawek ciasta nie był regularnym faworkiem,tylko wyglądał jak lany na tłuszcz.I był tak delikatny,że rozpływał się w ustach,rewelacja.Uwielbiam faworki,ale mrowisko przewyższa je!Pozdrawiam,Joanna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fooksik 24 lutego 2010 Jadłam kiedyś,bardzo mi smakowało.
Długo szukałam przepisu i nareszcie!!!
Jest,mam go!!
Dodaję do ulubionych.
Pozdrawiam autorkę.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń