Do góry

Napoje Przepis na:

Mrożona czekolada

Mrożona czekolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 128

Dodano:

Odsłon: 2680

Dzisiaj postanowiłam zrobić mrożoną czekoladę. Z racji tego, że ostatnie dni są bardzo upalne, idealnie wtopi się w gorący klimat. Robi się ją 15 minut, a radość smaku trwa o wiele wiele dłużej.

Składniki

  • 1 - 2 tabliczki czekolady gorzkiej ( ja dodałam z orzechami,smak nie jest mdły )
  • 2 szklanki śmietanki słodkiej ( ja dałam 30 % )
  • 1 szklanka mleka
  • sos czekoladowy do ozdoby
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • 4 łyżki wody mineralnej
  • listki melisy, szałwi lub mięty do ozdoby
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozkruszamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy 4 łyżki wody mineralnej, gotujemy na wolnym ogniu. Podlewamy powoli mlekiem i mieszamy. Wlewamy 1 szklankę śmietanki słodkiej i mieszając dalej, gotujemy dopóki cała czekolada nam się nie roztopi.
    Kiedy już będzie jednolita masa, zdejmujemy z garnka i dajemy do wystudzenia*

    * jeśli chodzi o studzenie. osobiście poczekałam 10 minut aż czekolada lekko przestygnie, wlałam ją do miksera, wrzuciłam około 10 kostek lodu i zmiksowałam. Była ona idealnie zimna, prawdziwie zmrożona, co nadało jeszcze lepszy smak i orzeźwiło nas przy piciu całego deseru. Polecam wypróbować.

  2. W momencie kiedy nasza czekolada stygnie, zabieramy się do zrobienia bitej śmietany. Wlewamy śmietankę do miski ( najlepiej podłużnej i głębokiej ) i ubijamy na średnich obrotach. Pod koniec ubijania, kiedy nasza śmietanka będzie bardziej gęsta, możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru. ( nabierze ona smaku słodkiej bitej śmietany ) .

  3. Na dno szklanki, dajemy 1 gałkę lodów, wlewamy zimną czekoladę, na górę dajemy bitą śmietanę, polewamy ją sosem czekoladowym i ozdabiamy listkami ziół wybranych przez nas.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń