Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mrożone waniliowe paczuszki z truskawkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
ok. 30 minut
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Odłożyć cztery sztuki. Resztę owoców pokroić na połówki i ustawić je pionowo w okrągłych foremkach o średnicy 8 cm, uprzednio wyłożonych pergaminem.
Laskę wanilii rozciąć, czubkiem ostrego, wąskiego noża zeskrobać rdzeń. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać 6 dużych listków od gałązek i posiekać je. Pozostałe listki odłożyć do dekoracji.
Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć wraz z łyżką cukru i rdzeniem wanilii. Białko z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę. Masę żółtkową wymieszać z 15 dag śmietany kremówki i posiekaną bazylią.
Delikatnie domieszać ubitą pianę z białka. Masę przelać do foremek z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika na 4-6 godzin albo na całą noc.
Gorzką czekoladę posiekać i razem z pozostałą śmietaną stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Paczuszki lodowe wyjąć z foremek. Udekorować paseczkami czekoladowej polewy i listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco