Do góry

Dania główne Przepis na:

Mücver

Mücver

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 895

Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja - barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.

Składniki

  • Placuszki:
  • 4 cukinie
  • 150 g sera feta
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4-5 łyżek mąki
  • pieprz czarny i sól
  • Sos serowo-czosnkowy:
  • 300 g serka typu cottage
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego *
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Placuszki

    Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
    Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Sos serowo - czosnkowy

    Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
    Usmażone placuszki podajemy na gorąco.
    * jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 23 czerwca Piekny opis i jaki zachecajacy do dalekich podrozy. A placuszki bardzo apetyczne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń