Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki bananowo-daktylowe

Muffinki bananowo-daktylowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1585

Dodano:

Odsłon: 601

Uwielbiam te babeczki ;) robi się je szybko i są naprawdę pyszne,pulchne i bardzo słodkie :).

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • 120g suszonych daktyli
  • 100g mąki gryczanej
  • 80g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z tych składników wychodzi 8 szt.babeczek o średnicy ok.6cm

    Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min.Następnie odcedzamy na sitku i studzimy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia .Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ja robiłam to stopniowo:najpierw zblendowałam daktyle z bananem potem wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło.
    Napełniamy ciastem muffinkowe foremki niemal po brzegi :).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-25 min.Wyjmujemy muffinki z piekarnika czekamy 10 min. a nastepnie wyciągamy babeczki z foremek.Przestudzone muffinki mozna polać karobem płynnym lub udekorować według siebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń