Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki budyniowo - kokosowe

Muffinki budyniowo - kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 941 Ocena: 24464

Dodano:

Odsłon: 6406

Dzisiaj zapraszam na mały deserek w postaci smakowitych babeczek budyniowych z wiórkami kokosowymi. Babeczki idealnie komponują się z popołudniową kawą, a dla najmłodszych pociech mogą być pożywnym deserem podawanym z ciepłym kakao. Muffinki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu :)

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • cukier puder (do posypania)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i drobny cukier przesypujemy do miski i mieszamy wszystkie suche składniki.

  2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Budyń mieszamy z mlekiem, dodajemy ostudzone masło oraz jajka i dokładnie mieszamy.

  3. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski, dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego i ponownie mieszamy.

  4. Silikonowe foremki układamy na blaszce do pieczenia i napełniamy je masą budyniowo - kokosową do 3/4 wysokości.

    * do wypieku muffinek możemy użyć także specjalnej formy do pieczenia babeczek

  5. Blaszkę z foremkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy je przez około 20 - 25 minut do lekkiego zarumienienia.

    * Mufiinki z wierzchu są złociście zarumienione, a środek jest delikatny i ma jasno żółty kolor.

  6. Muffinki studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.

  7. Miłośnicy dużych słodkości mogą zamiast cukru pudru udekorować je roztopioną białą czekoladą i posypać dodatkową porcją wiórek kokosowych :)

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 kwietnia 2016 też myślałam,że będą różowe,ale niestety nie;teraz można o nich powiedzieć już w czasie przeszłym-nie były:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 kwietnia 2016 bardzo dobre:)dałam budyń malinowy,bo innego nie miałam,do każdej foremki wrzuciłam kilka żurawin suszonych i zamiast olejku cukier waniliowy:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 14 kwietnia 2016 Super muffinki :-), a z dodatkiem wiórek kokosowych muszą być pyszne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń