Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 649

Dodano:

Odsłon: 1788

Wyjątkowo prosty przepis na czekoladowe muffinki, który nie sprawi problemu nawet tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Muffinki zawsze ładnie wyrastąją i wychodzą pysznie czekoladowe.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 12 sztuk:
  • 200 g. mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150 ml. mleka
  • 100 g. cukru
  • cukier waniliowy lub 3 łyżeczki zapachu waniliowego
  • 80 g. roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180° C.
    W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki].
    Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek – nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek.

  2. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu.
    Mieszamy mikserem do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.

    Otrzymaną masę przelewamy do foremek [do wysokości 3/4 foremki] i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy 25 minut, na środkowej półce piekarnika.
    Funkacja pieczenia: góra/dół.

  3. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia.
    Delikatnie wyjmujemy z foremek [starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec!].
    Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami.

    Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków.
    Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować – możecie użyć np. bitej śmietany.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń