Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki gniazdka z kremem milka | WIELKANOC

Muffinki gniazdka z kremem milka | WIELKANOC

Autor: goralka

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 13

Dodano: 16.04.2017

Odsłon: 128

Pomysł na muffinki zrodził się podczas poszukiwania świątecznych inspiracji. Krem czekoladowy wyszedł pyszny nada się również do tortów i innych wypieków. Gorąco polecam :) Smacznego !

Składniki

  • 110 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietany kremówki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek i kakao przesiać i odłożyć na później

  2. Masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i jaja jedno po drugim cały czas ucierając.

  3. Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko i kremówkę. Wymieszać szpatułką.

  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i i wypełnić je masą. Piec w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Wystudzić.

  5. Masa czekoladowa:
    Śmietanę odgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i wrzucić posiekaną czekoladę (u mnie milka mleczna). Mieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić w chłodne miejsce do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta aby można ją były wyciskać przez rękaw cukierniczy.

    Przed samym włożeniem do rękawa ubić mikserem. (Jeśli zgęstnieje zbyt szybko można podgrzać).


  6. Muffinki ozdobić masą czekoladową tworząc "gniazdka" na których układamy jajka wielkanocne schoko bons :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń