Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki kakaowe z kremem czekoladowym

Muffinki kakaowe z kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1576

Dodano:

Odsłon: 1200

Pyszne, szybkie kakaowe muffinki. Długo zachowują świeżość.

Składniki

  • 90 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao Nesquik
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • 60 ml mleka
  • 2 opakowania czekolady gorzkiej po 100 g
  • 100 g kremówki 36 %
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim i za każdym razem zmiksować do połączenia się składników. Proszek do pieczenia, mąkę i kakao przesiać, dodać do masy maślanej. Następnie dodać śmietanę kremówkę i mleko. Całość delikatnie wymieszać- na najmniejszych obrotach miksera. Gotową masę rozłożyć pomiędzy papilotki do 3/4 ich wysokości. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 25 minut bądź do tzw. suchego patyczka- uważać aby ich nie przesuszyć.

  2. Wykonanie: Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać ją prawie do wrzenia. W między czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Gdy kremówka będzie już odpowiednio ciepła, zalać nią czekoladę- wymieszać, do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca. Krem odstawić do wystudzenia a następnie najlepiej na całą noc schować do lodówki. Następnego dnia krem wyciągnąć i za pomocą miksera ubić. Gotowy przełożyć do worka cukierniczego i ozdabiać nim babeczki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/01/muffinki-kakaowe-z-kremem-mocno.html#more

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń