Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki Oreo

Muffinki Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1416

Dodano:

Odsłon: 407

Kto nie zna ciasteczek Oreo? Jakiś czas temu szturmem zdobyły nasze serca i podniebienia. Jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać różne przepisy na desery z tymi ciasteczkami w roli głównej. Ja, jak to ja, największy szał przeczekałam i po czasie przychodzę ze swoją propozycją ''oreowych'' babeczek. Tak pyszne babeczki z delikatnym, lekkim kremem po prostu muszą zniknąć szybko :)

Składniki

  • Składniki suche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 solidne szczypty soli
  • 2 łyżki kakao/karobu
  • 5-6 łyżek cukru
  • kilka połamanych ciasteczek Oreo (razem z kremem)
  • Składniki mokre:
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Składniki kremu:
  • 200ml śmietanki 30-36%
  • 200g serka mascarpone
  • krem wydłubany z opakowania 170g ciasteczek Oreo (tych z podwójnym kremem)
  • kilka drobno pokruszonych ciasteczek Oreo (pozostałych po wydłubaniu kremu)
  • Dodatkowo:
  • pokruszone ciasteczka Oreo (bez kremu)
  • połówki ciasteczek do dekoracji
  • listki melisy lub mięty
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W jednej misce umieszczamy składniki suche. Starannie je mieszamy.
    W drugiej misce łączymy składniki mokre - dla ułatwienia robimy to mikserem.

  2. Do miski z suchymi składnikami wlewamy połączone mokre składniki i starannie mieszamy. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste i lepkie, ma sprawiać wrażenie zbyt suchego. Jeśli jest za luźne, dosypujemy trochę mąki, a jeśli za twarde - dolewamy odrobinę mleka.

  3. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdego papierka nakładamy ciasto do około 2/3 wysokości. W trakcie pieczenia ciasto podskoczy do góry, więc nie przesadzamy, żeby potem nie szorować piekarnika :)
    Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
    Studzimy.

  4. Zaczynamy przygotowanie kremu: do miseczki wydłubujemy krem z ciasteczek Oreo (tych z podwójną ilością kremu)

  5. Staramy się nie pokruszyć tych czarnych części - odkładamy je na bok, przydadzą się. Kruszymy tylko kilka, bardzo drobniutko.

  6. W misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Następnie dodajemy mascarpone i łączymy ze sobą. Jeśli chcemy, możemy masę posłodzić - jeśli nie zrobimy tego, nikt nie umrze. Muffinki i tak będą dość słodkie.

  7. Do masy dodajemy krem wydłubany z ciasteczek i starannie miksujemy. Dlaczego starannie, skoro to i to jest białe? Bo krem z ciasteczek ma trochę inną konsystencję niż nasza śmietanka z mascarpone i będzie nam zatykać szprycę, jeśli zmiksujemy byle jak :)

  8. Dodajemy kilka drobno pokruszonych ciasteczek, trochę okruszków zostawiamy sobie do dekoracji. Miksujemy.
    Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i dekorujemy babeczki,
    wyciskając na nie krem. Lekko posypujemy resztą mączki z pokruszonych ciasteczek, wtykamy w krem całe, odłożone wcześniej połówki ciastek. Dekorujemy dodatkowo listkiem melisy lub mięty.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 marca Biorę parę na poobiednie "dopchanie" smakowe xD
Tylko nie mów, że trzech nie znajdziesz? ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń