Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffinki pizzerinkowe

Muffinki pizzerinkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 770

Pomysł na szybką przekąskę o smaku pizzy, podaną w ciekawy sposób. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Proporcje na 12 sztuk muffinek.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zioła prowansalskie
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilkanaście oliwek
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka plasterków żółtego sera
  • + ewentualnie inne składniki: szynka, papryka itp.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać sól i cukier. Zalać to ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko i olej. Następnie wlać przygotowany wcześniej zaczyn. Zarobić ciasto. Ewentualnie dosypać mąki aby ciasto było elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut lub wybrać szybszy sposób czyli wstawić ciasto do nagrzanego na 50 stopni piekarnika. Wtedy wystarczy odczekać 20-30 minut i ciasto powinno wyrosnąć.

  2. Przygotować resztę składników: suszone pomidory, oliwki, cebulę, ser żółty (lub inne wg upodobań). Drobno pokroić. Przygotować zioła prowansalskie i listki świeżej bazylii.

  3. Po wyrośnięciu ciasta delikatnie wymieszać go z przygotowanymi pozostałymi składnikami. Ciasto nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem. Piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

    Podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 października 2017 Pyszna przekąska, w sam raz na weekendową zagrychę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń