Do góry

Śniadania Przepis na:

Muffinki z czereśniami i migdałami - przepis

Muffinki z czereśniami i migdałami - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2931

Dodano:

Odsłon: 2803

Pyszne muffinki, które możemy podać do kawy, na śniadanie lub dla gości.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki zapachu migdałowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych czereśni
  • 1 szklanka pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
  • cukier kryształ do posypania wierzchu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz czereśni i migdałów przekładamy do miseczki i miksujemy na jednolitą masę. Czereśnie przekrawamy na pól i wyciągamy pestki. Wydrylowane dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy. Do ciasta dodajemy ½ szklanki migdałów. Przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem i oprószonej cukrem lub papilotek. Ciasto wylewamy do ¾ wysokości. Na wierzch wysypujemy resztę migdałów oraz posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200 C przez 18-20 min. Smacznego. Ilość: 12 muffinek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 23 czerwca 2012 Wyszły przepyszne :) Pierwsza blaszka poszła niemal od razu, więc musiałam dopiec kolejną porcję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 14 czerwca 2012 Bardzo apetycznie wyglądają te muffinki :) Mam pytanie - z tej ilości składników ile sztuk babeczek wyjdzie?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń