Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny jabłkowo – cynamonowe

Muffiny jabłkowo – cynamonowe

Autor: i_lovelife

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 153

Dodano: 16.03.2017

Odsłon: 1471

Pyszne muffiny długo świeże!

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 180 g jogurtu naturalnego*
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • opcjonalnie posiekane migdały lub orzechy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190ᵒC. Przygotować formę na muffiny ( można upiec 6 dużych muffinek lub 12 małych w małych papilotkach).
    Obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach. Następnie w jednej misce mieszkamy suche składniki (mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, opcjonalnie orzechy lub migdały, cukier i cukier wanilinowy). W drugiej misce mieszamy do uzyskania jednolitej masy jajko z jogurtem oraz roztopionym chłodnym masłem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i dodajemy tarte jabłka. Wszystko mieszamy wykładamy do foremek i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 25-30 minut.

    * wskazówka: jeśli chcesz aby Twoje muffinki były długo świeże i wilgotne dodawaj zawsze jogurtu naturalnego zamiast mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń