Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny kokosowo-limonkowe

Muffiny kokosowo-limonkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 570

Puszyste, nieco egzotyczne muffiny dla wielbicieli orzeźwiającej limonki i słodkiego kokosa

Składniki

  • na 12 muffin:
  • 150g mąki pszennej
  • 70g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 60g wiórek kokosowych
  • 120g masła
  • 2 jajka
  • 50ml soku z limonek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    Z 2-3 limonek, w zależności od ich wielkości i soczystości, wyciskamy sok i odmierzamy 50ml.

  2. PIERWSZA MICHA
    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy.

  3. DRUGA MICHA
    Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z sokiem z limonek wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  4. ŁĄCZYMY MICHY
    Zawartość obu misek łączymy, dodając. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  5. PICHCIMY MUFFINY
    Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie zapachnieć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń