Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny miodowe

Muffiny miodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4572

Dodano:

Odsłon: 2552

Aromatyczne, niezbyt słodkie muffiny miodowe, to łatwy do wykonania deser. Bez miksowania i dzięki papierowym papilotkom dodatkowego zmywania.

Składniki

  • suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 2 jajka
  • polewa:
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • składniki na około 24 muffiny
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić i roztrzepać łyżką w nim jajka.

  2. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.

  3. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę.
    Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości.

  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Zbyt długo nie piec, gdyż będą suche i niezbyt smaczne. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem.

  5. Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną z miodem śmietaną. Smarować koniecznie gorące muffiny, aby śmietana mogła się pod wpływem ciepła roztopić. Muffiny będą miały fajny smak i błyszczącą powierzchnię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń