Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny mocno czekoladowe.

Muffiny mocno czekoladowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 395

Muffiny czeko… delikatne, puszyste i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, które dodają im wilgotności. Wzbogacone gorzką czekoladą, a dla urozmaicenia nadziane herbatnikami i ciasteczkami Hit Milky.

Składniki

  • mąka pszenna 200 g
  • cukier 70 g
  • kakao 3 kopiaste łyżki
  • soda oczyszczona 1 i 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 70 ml
  • mleko 150 ml
  • jajka 2
  • powidła śliwkowe 3 łyżki
  • ciasteczka hit 4-5
  • herbatniki garść
  • czekolada gorzka min. 70 % 50 g
  • cukier wanilinowy 16 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    * Składniki w temperaturze pokojowej. Proponuję dodać 100 g cukru lub więcej, jeśli lubisz słodkie wypieki.

    Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 – 200 °C. Formę wykładam papilotkami. Czekoladę siekam na drobną kostkę, a ciasteczka z nadzieniem i herbatniki kruszę na mniejsze kawałki. Czekolada pokrojona w większą kostkę będzie bardziej wyczuwalna w muffinach, natomiast jedzone na ciepło miejscami będą nadziane płynną czekoladą. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do miski. Dodaję cukier i cukier wanilinowy, mieszam składniki do połączenia. Jajka miksuję z mlekiem i olejem, aby masa się nieco napuszyła. Do składników płynnym dodaję powidła i mieszam całość. Składniki płynne przelewam do miski z suchymi mieszam łyżką do połączenia składników. Dodaję na koniec czekoladę i ciasteczka. Ciasto przekładam do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny piekę przez 15 minut ( najlepiej do suchego patyczka ). Studzę na kratce.
    Smacznego,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń