Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny Szpinakowe - leśny mech

Muffiny Szpinakowe - leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 1995

Dodano:

Odsłon: 164

Muffinki to idealne słodkości na co dzień i od święta.

Składniki

  • Składniki w poszczególnych etapach.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na 12 sztuk.

    MUFFINY:

    Składniki:
    - Szpinak świeży - 500 g
    - Olej roślinny - 2/3 szklanki
    - Cukier - 3/4 szklanki
    - Jajka - 3 szt
    - Mąka pszenna - 2 szklanki
    - Proszek do pieczenia - 1 łyżka

    Sposób przygotowania:
    Szpinak umyć włożyć do garnka i podgrzewać ok. 3 minuty cały czas mieszając. Wyłożyć na sitko, odcisnąć i zmiksować na mus.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, cieniutkim strumieniem wlewać olej, cały czas ubijając.
    Następnie dodać szpinak i miksować na małych obrotach do połączenia składników.
    Mąkę przesiać przez sitko i połączyć z proszkiem do pieczenia, przesypać do jajek i delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny .
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut.

  2. KREM

    Składniki:
    - Śmietanka 30% zimna z lodówki - 200 ml
    - Serek mascarpone z lodówki - 250 g
    - Śmietan - fix - 1 szt
    - Cukier puder - 3 łyżki
    - Cukier waniliowy - 1 łyżka
    - Borówki amerykańskie - 250 g

    Sposób przygotowania:
    Schłodzone mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy ubijać przez kilka minut, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietan - fix. Następnie dodać borówki i miksować.

  3. Odciąć wierzchnią część muffiny i pokruszyć.
    Na dolną część wyłożyć krem i posypać pokruszonym zielonym ciastem.
    Udekorować wg własnego gustu.

  4. Są przepyszne. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń