Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z porzeczkami i orzechową kruszonką

Muffiny z porzeczkami i orzechową kruszonką

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1186

Dodano: 08.11.2010

Odsłon: 2130

Niesamowite połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych porzeczek, przykryte orzechową kruszonką.

Składniki

  • ok. 50- 60 g masła
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 125 ml mleka
  • jajko
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło (50- 60 g) rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Do przestudzonego masła wlać mleko i dodać roztrzepane jajko. Wymieszać suche składniki z mokrymi, a następnie wmieszać owoce.

  2. Z orzechów włoskich, masła i mąki zrobić kruszonkę.

  3. Ciastem wypełnić foremki do muffinek wyłożone papilotkami, na wierzchu posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st. C przez około 25 min, aż kruszonka nabierze złoto- brązowego koloru. Wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pierozki2 18 grudnia 2010 Mufinka tylko ładnie wygląda,a smakuje wręcz :(
Nie polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 14 listopada 2010 Kurczę jak to pieknie wygląda :)
Przypomina mi się lato....
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń