Do góry

Przekąski Przepis na:

Mule ( małże ) w białym winie

Mule ( małże ) w białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 489

Najprostszy, jednocześnie najsmaczniejszy przepis na mule.

Składniki

  • 1 kg świeżych muli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą. Wszystkie otwarte, pęknięte muszle od razu wyrzucić. One są już martwe i mogą nam zaszkodzić.
    Cebule posiekać w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Pietruszkę posiekać.
    W rondlu wlać oliwę i na średnim ogniu zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać małże i gotować pod przykryciem przez około 5 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli.
    W trakcie gotowania 2 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać

    Mule dobrze smakują podane z chrupiącą bagietką lub ciabatą.
    Jedna muszelkę traktujemy jak szczypce i przy jej pomocy wyjadamy mięso z kolejnych muszelek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń