Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy, jednocześnie najsmaczniejszy przepis na mule.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 78
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3318
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 78
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3318
Składniki
Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą. Wszystkie otwarte, pęknięte muszle od razu wyrzucić. One są już martwe i mogą nam zaszkodzić. Cebule posiekać w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Pietruszkę posiekać. W rondlu wlać oliwę i na średnim ogniu zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać małże i gotować pod przykryciem przez około 5 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli. W trakcie gotowania 2 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać Mule dobrze smakują podane z chrupiącą bagietką lub ciabatą. Jedna muszelkę traktujemy jak szczypce i przy jej pomocy wyjadamy mięso z kolejnych muszelek.