Do góry

Desery Przepis na:

Mumie – muffinki dyniowe z serkiem Philadelphia

Przepis dnia 2016-10-31
Mumie – muffinki dyniowe z serkiem Philadelphia

Autor: DziablicaWKuchni

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2745

Dodano: 24.10.2016

Odsłon: 2348

Święto być może niepolskie, jednak mające swój urok. Niezwykle klimatyczne, choć pewnie, aby w pełni to odczuć trzeba by udać się do Stanów. Mowa oczywiście o Halloween. Skoro staropolskie, czy starosłowiańskie Dziady (obchodzone faktycznie tak jak Halloween czyli w nocy na przełomie października i listopada) zastąpione zostały znacznie bardziej stonowanym Świętem Zmarłych, może warto zaszaleć? Zwłaszcza, że nie potrzeba wiele. Babeczki dekoruje się z przyjemnością, a zajmuje to tylko chwilę i poradzą sobie z tym nawet osoby pozbawione jakichkolwiek zdolności manualno – artystycznych. Jako, ze niedawno było już ciasto dyniowe na bazie puree, tym razem użyłam startej dyni. Z podanej porcji powstało 20 aromatycznych muffinek. Pomysł na dekorację nie jest mój, a został podpatrzony już jakiś czas temu w internecie. Strasznego Smacznego Halloween ;)

Składniki

  • Muffiny dyniowe
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 nieduża cytryna (skórka i sok)
  • 300 g startej na tarce o drobnych oczkach dyni (płyn należy odlać jeżeli powstanie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Frosting z serka Philadelpia
  • 150 g miękkiego masła min. 82% tł.
  • 1/2 szklanki cukru pudru (dokładnie przesianego!)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 serka typu Philadelphia
  • + łyżeczka kakao
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywno a następnie dodajemy 3 łyżki cukru – stopniowo. Miksujemy do jego rozpuszczenia. W drugiej misce miksujemy żółtka z 2 łyżkami cukru na kogel mogel – dodajemy do niego sok z cytryny i dalej miksując dolewamy stopniowo olej i dosypujemy pozostały cukier. Otrzymaną jednolitą masę mieszamy z białkami. Dynię doprawiamy cynamonem i skórka otartą z cytryny – mieszamy z masą jajeczną. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Dodajemy partiami do ciasta mieszając je już ręcznie. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami lub tak jak ja – kawałkami papieru do pieczenia. Aby ten się lepiej trzymał, warto formę wysmarować margaryną. W 3/4 wypełnimy foremki ciastem, pamiętając o tym, ze jeszcze lekko urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia babeczek (około 25 minut). Studzimy.

  2. Masło kroimy w kawałeczki i miksujemy przez dobrą chwilę, powinno się napowietrzyć i stać się jaśniejsze – dodajemy też ekstrakt do smaku. Do ubitego masła dodajemy stopniowo cukier puder, zbyt duża ilość dodana na raz spowoduje, że wszystko zacznie się kurzyć. Do tak przygotowanego kremu dodajemy po łyżce serka. Masa powinna być idealnie kremowa. Przekładamy ją do szprycy z płaską końcówką i paskami dekorujemy wystudzone muffinki, pamiętając o pozostawieniu miejsca na oczy. Gdy już wszystkie babeczki zostaną pokryte paskami zmieniamy końcówkę na drobną, okrągłą do punktowych dekoracji. W wolnym miejscu robimy po dwa punkciki na babeczce (a’la białka oczu). Kremu powinno nam zostać już niewiele – łyżka w zupełności wystarczy. Dodajemy do niego sypkie kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie przekładamy do szprycy i na środku każdej z białych kulek robimy mniejszą, kakaową. Uwaga, jeżeli kremu jest na tyle mało, że ciężko pracuje się ze szprycą, można skorzystać z foliowego woreczka i delikatnie przeciąć lub przekłuć jego róg i tak dekorować. Babeczki wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby frosting zastygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń