Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1020

Dodano:

Odsłon: 6516

Każdy wie, że na chandrę najlepszy jest… Murzynek. Jest to najszybszy i najprostszy sposób na poprawę humoru. A wraz z dużą ilością dodanego kakaa znikają zmartwienia … tutaj nie sprawdza się zasada „mniej znaczy więcej”. Sam przepis jest stary jak świat, ale co ważne, ciasto zawsze się udaje. Jedną z moich ulubionych wariacji na temat Murzynka jest ta z kandyzowaną skórką pomarańczową i taką właśnie Wam zaserwuje…

Składniki

  • 3 łyżki (3o g) kakao
  • 1 kostka (250 g) margaryny
  • 0,5 szklanki (110 g) mleka
  • 1,5 (300 g) szklanki cukru
  • 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę, cukier, kakao i mleko. Odstawić aby przestygło, odlać 1/2 kubeczka na polewę.

    2) Formę (w tym przypadku keksówkę) wysmarować margaryną i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

    3) Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i szczyptę soli. Całość wymieszać aż powstanie gęsta, gładka masa.

    4. Białka ubić (ze szczyptą soli) na sztywna pianę. Połączyć delikatnie z kakaową masą.

    5) Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i przelać do wcześniej przygotowanej formy.

    6) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 min., do momentu „suchego patyczka”.

    7) Wystudzone ciasto polać polewą (w razie potrzeby polewę lekko podgrzać).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń