Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2237

Dodano:

Odsłon: 7098

Smak mojego dzieciństwa. To jedyne ciasto, które piekła moja mama. Przepis pewnie dostała od koleżanki, bo u niej też prawie zawsze było na stole. Posypane wiórkami kokosowymi albo cukrową kolorową posypką. Rewelacja....

Składniki

  • 375g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy lub rumowy
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • 100g czekolady
  • 1-2 łyżki oleju
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagotować masło (margarynę), kakao i cukier. Ostudzić.

  2. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.

  3. Do ostudzonej masy kakaowej dodać pozostałe składniki, pianę z białek dodać na końcu i delikatnie wymieszać.

  4. Piec 40 - 45 minut na środkowym poziomie piekarnika.

  5. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Polewą polać ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń