Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 599

Dodano:

Odsłon: 5184

Jest to chyba jedno z najpopularniejszych ciast jakie znam. Delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe.

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • 6 łyżek kakao
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • kajmak w puszce
  • na polewę:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 3 łyżki kajmaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    1.Cukier, wodę, kakao, masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu i co jakiś czas mieszać aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ostudzić.
    2.Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Na wolnych obrotach miksera dodawać do białek żółtka i małym strumieniem, stopniowo ostudzoną masę czekoladową.
    3.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    4.Wylać na małą kwadratową blaszkę lub do tortownicy wysmarowanej masłem.
    5.Piec ok.40 minut w 180°C.
    6.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kajmakiem.
    7.Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować grubo wierzch i boki murzynka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń