Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 2357

Dodano:

Odsłon: 8136

Mój smak z dzieciństwa według przepisu babci ;)

Składniki

  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut).

  3. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 czerwca 2017 W moim przepisie jest mleko - zamiast wody, a robię to ciasto od 45 lat. Dodawałam jeszcze (oczywiście nie zawsze) parę łyżek kwaskowatego dżemu (czarna porzeczka, agrest)- trochę inny smak i dłużej było wilgotne. Pozdrawiam i Twoją Babcię i Ciebie. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń