Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 118

Dodano:

Odsłon: 658

To ciasto jest hitem każdej rodzinnej imprezy... Właściwie to każdej imprezy. Lubią je wszyscy...i dorośli i dzieciaki :-)

Przygotowanie

  1. Całe jajka miksujemy z cukrem. Kiedy cukier wstępnie się rozpuści zaczynamy dodawać stopniowo i na przemian mleko, olej i mąkę. Ja dla ułatwienia sobie życia mieszam mąkę z proszkiem i sodą, a olej z mlekiem (wiadomo, że nie połączą się dokładnie, ale to nie przeszkadza).
    Cały czas miksujemy - na średnich obrotach miksera. Kiedy wsypiemy i wlejemy już wszystkie składniki, dodajemy kakao i powidła śliwkowe. Jeszcze chwile mieszamy i wylewamy na blaszkę.

  2. Ciasto pieczemy - UWAGA - w 145 C przez 1 godzinę i 15 min. Czas i temperatura nietypowe, ale dzięki temu cisto jest puchate i wilgotne.

  3. Jeśli po wyjęciu z piekarnika ciasto wam się "zapadnie" to znaczy, że piekliście za krótko. Ale wierzcie mi - nadal będzie pyszne... Niektórzy z moich przyjaciół właśnie takie lubią najbardziej :-)
    Ciasto można "wcinać" jeszcze ciepłe, ale ja zazwyczaj pozostawiam je do ostygnięcia i dodaję polewę kakaową (własnej roboty - z przepisu babci).
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń