Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 9187

Dodano:

Odsłon: 1907

Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.

Składniki

  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka (może być też woda)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy szklankę polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.

  2. Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.

  3. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 3/4 wielkości dużej, ale może też być duża blaszka). Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek cisto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 22 lutego Uwielbiam:) Mam dokładnie ten sam przepis i ZAWSZE się udaje dlatego polecam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń