Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 832

Dodano:

Odsłon: 1813

To hit lat 80-tych i 90-tych :) Świetne czekoladowe ciasto z polewą czekoladową i bakaliami (opcjonalnie).

Składniki

  • 1 masło
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. masło, cukier, mleko, kakao i cukier wanilinowy rozpuszczamy w garnku. Pilnujemy, żeby masa się nie zagotowała. Odlewamy pół szklanki masy (to będzie nasza polewa) i odstawiamy wszystko do wystygnięcia.

    Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wystygniętej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i również miksujemy, a na koniec ubite na sztywno białka (ostatnią fazę możemy wykonać bez miksera mieszając ciasto szpatułką).

  2. Jeśli chcemy dodać bakalie zostawiamy trochę piany, w której mieszamy bakalie i na koniec dodajemy do ciasta.

    Murzynek nie jest duży, pieczemy go w „keksówce”, dł. 30 cm, przez 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

    Uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto na parę minut, żeby „pooddychało”. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wylewamy na ciasto polewę.

    I gotowe :) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń