Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to jedno tych ciast, które zawsze się uda. W moim domu bardzo często się go robiło i robi nadal. Ciasto to sprawdzi się do popołudniowej kawy, jak i na przyjęcie rodzinne. Dzieciaki też polubią ten wypiek. Zaletą murzynka jest również, iż zachowuje długo wilgotność. Można przygotować to ciasto spokojnie kilka dni wcześniej. Unikatowe jest również dodanie do tego klasycznego murzynka powideł i czekolady.
...ale pyszny.
Odsłon: 747
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 647
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 389
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 198
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5158
...ale pyszny.
Odsłon: 747
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 647
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 389
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 198
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5158
Składniki
Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.