Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek Honoraty

Murzynek Honoraty

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 349

Murzynek to jedno tych ciast, które zawsze się uda. W moim domu bardzo często się go robiło i robi nadal. Ciasto to sprawdzi się do popołudniowej kawy, jak i na przyjęcie rodzinne. Dzieciaki też polubią ten wypiek. Zaletą murzynka jest również, iż zachowuje długo wilgotność. Można przygotować to ciasto spokojnie kilka dni wcześniej. Unikatowe jest również dodanie do tego klasycznego murzynka powideł i czekolady.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 grudnia 2017 Murzynek zawsze smaczny i udany:) To był mój pierwszy wypiek w życiu zrobiony własnoręcznie.No,z pomocą mamy bo miałam wtedy ok 5 lat:) W sumie...całkiem niedawno:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń