Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek mocno czekoladowy

Murzynek mocno czekoladowy

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 3647

Dodano: 04.06.2012

Odsłon: 7402

Murzynek według przepisu Nigelli Lawson.Jest mocno ciemny i mocno czekoladowy.

Składniki

  • Czekolada mleczna, 100 g
  • Miękkie masło, 150 g
  • jasny cukier brązowy, 300 g
  • kakao ciemne, 75 g
  • Mąka pszenna, 150 g
  • jajka, 4
  • soda, 1 łyżeczka
  • wanilia (ekstrakt), 2 łyżeczki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę pokruszyć w grubsze kawałki.

  2. Roztopić masło na malutkim ogniu,dodać cukier,kakao i dokładnie wymieszać.Zdjąć z ognia i dodać mąkę z sodą.Wymieszać.Powstanie bardzo mocno gęsta masa (i taka ma być).W osobnym naczyniu leciutko rozkłócić jajka,dodać do nich wanilię i dodać do masy.Dokładnie wymieszać wszystko łyżką a na końcu dodać pokruszoną czekoladę.

  3. Wylać na małą blaszkę (u mnie ok 23x23)Piec ok 25 - 35 min w temp 200 st.

  4. Murzynek powinien urosnąć a potem lekko opaść:)Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Stacjanka 22 lipca 2012 Rewelacja, ciasto jest doskonałe zakochałam się w nim. Musiałam robić drugie bo pierwsze po prostu znikło!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń