Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z bakaliami

Murzynek z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1983

Dodano:

Odsłon: 364

Ciasto pyszne, łatwe i smaczne. Cóż można dodać więcej?

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 aromat rumowy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki żurawiny, suszonych moreli i orzechów laskowych
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, mleko, kakao, cynamon rozpuścić na gazie i gotować chwilę aż do połączenia składników. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Wystudzić. Przygotować foremkę 24x24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

  2. Ubić białka na sztywno. Do ostudzonej masy dodać żółtka i wymieszać całość . Mąkę przesiać z sodą. Razem z żurawiną i morelami obtoczonymi w mące dodać do masy. Wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Całość przełożyć do blaszki. Na wierzch orzechy laskowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40 -45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Po wystudzeniu polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń