Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z kokosowym budyniem

Murzynek z kokosowym budyniem

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 855

Dodano: 21.09.2010

Odsłon: 31614

Szybkie, bo ucierane, kakaowe ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi. Wilgotne, nie za słodkie, z rumowym aromatem.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. GOTUJEMY BUDYŃ: Proszek budyniowy rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Wlać rozrobiony proszek na gotujące się mleko, chwilę gotować (jak budyń).

  2. CIASTO (przepis na Murzynek zaczerpnięty ze Smakera): Cukier, wodę i kakao zagotować w garnku do rozpuszczenia. Odłożyć z ognia, dodać margarynę i sól. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odlać 3/4 szklanki masy (na polewę) do garnuszka (będzie później łatwiej podgrzać aby rozprowadzić na cieście)

  3. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka, ucierając mikserem. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i rum, dokładnie wyrabiamy mikserem.

  4. Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do ciasta.

  5. Połowę ciasta wylewamy do blachy (duża prostokątna blacha wysmarowana margaryną i wysypana bułką tartą), na to wykładamy budyń (będzie mieć konsystencję papki, wykładamy go łyżką i palcami ;)), następnie wylewamy drugą część ciasta

  6. Pieczemy: 40-50 min w 175 stopniach.

  7. Po upieczeniu czekamy aż przestygnie, podgrzewamy polewę z garnuszka i polewamy nią ciasto. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 maja 2011 Faktycznie zapomniałam o żółtkach - już poprawiłam. Dodaje się je do kakaowej masy przed mąką

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniula1609 24 listopada 2010 Dodaję do ulubionych,niebawem spróbuję je zrobić :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wajletka 01 listopada 2010 Właśnie czegoś takiego szukałam... ciasto rewelacyjne. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 września 2010 Lena MS: ja również bałam się tych 2 szklanek cukru, więc zmniejszyłam na 2 niepełne. I ciasto naprawdę nie jest za słodkie! (sama nie wiem, co się dzieje z tym cukrem ;)) Moja rodzinka nie lubi za słodkich ciast więc zwracam na to uwagę.
Sereberko80: zawsze chętnie zapraszam na swoje słodkie wypiekii ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 21 września 2010 ale Ci zazdroszczę tych czekoladowych pyszności :-) ja je też uwielbiam ale moja rodzinka niekoniecznie, więc musze sie baaaardzo ograniczać i rezygnowac z wielu smacznych przepisów ... chętnie wpadłabym do Ciebie na kawke i kawałek na pewno przepysznego murzynka :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 21 września 2010 Na pewno do wypróbowania! :o) Ale czy 2 szkl. cukru to nie za dużo? Troszkę mnie poraziła ta ilość. Czy ciasto wychodzi przy tej ilości bardzo słodkie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń